Nagios ile servisleri izlemek için çeşitli pluginler (eklentiler) kullanır. Bu eklentiler betiklerden oluşur. Ben de geçen hafta python kullanılarak yazılmış bir kaç örnek betik inceledim. Genelde betiklerde izlenen yöntem şu şekildeydi: konsoldan parametreler alıp o parametrelere değer girilme ya da girilmeme durumuna göre cevaplar döndüren betiklerdi. Yazılan kodun konsoldan parametre alarak çalışması için genelde
optparse kütüphanesi kullanmışlar.
optparse kullanırken temelde yapılan işlem: sisteme verilebilecek parametreleri tanımlama. Küçük bir örnek ile bakacak olursak:
from optparse import OptionParser
#standart kullanım tanımlaması
parser = OptionParser(usage='%prog [options <arg1> <args2>')
#parametre tanimlamalari
parser.add_option('-H', dest='hostname')
parser.add_option('-u', dest='username')
parser.add_option('-p', dest='password')
#program calisirken verilen parametreleri optionsa atar
options, args = parser.parse_args()
#bu sekilde istenen durumlar tanimlanir
for option in ('hostname', 'username', 'password'):
.....
.....
.......
Bu şekilde parametre vererek çalıştırabileceğimiz bir betik yazmış olduk. Ben mysql_check eklentisi yazmıştım. Bunun için yukarıdaki koda ek olarak mysql'e bağlanma kısımlarını eklemiştim. Yazdığımız betiği nagios ile birlikte çalıştırabilmek ise şu şekilde:
#linux_remote.cfg dosyasi
define host{
use generic-host
host_name Ubuntu2
alias Ubuntu2Alias
address ip_adres
}
define command{
command_name mysql_check
#betik dosyasinin tam yolunun yazilmasi
command_line $USER1$/mysql_check.py -H host -u username -p paswd
}
define service{
use generic-service
host_name Ubuntu2
service_description MYSQL CONNECT
check_command mysql_check
}
Yukarıdaki $USER1$ makrosu "/etc/nagios3/resource.cfg" dosyası içinde "$USER1$=/usr/lib/nagios/plugins" şeklinde tanımlı olduğu için kullanabiliyorum. Bunu kullanmayıp kendimiz /dosya_tam_yolu/ şeklinde tanımlasak da olurdu. Ayrıca bu kendi yazmış olduğumuz betikten hariç .cfg dosyasını da /etc/nagios3/nagios.cfg dosyası içerisinde tam yolunu aşağıdaki gibi belirtmeliyiz:
cfg_file=/etc/nagios3/linux_remote.cfg
Bir de bu optparse kullanırken şöyle bir hataya düştüm. Ben kendi tanımladığım "-H" parametresini "-h" olarak tanımladım zannedip o şekilde parametre verip çalıştırıp sürekli "usage" kısmının döndürülmesine neden oluyordum. Ben başka bir yerde hata yaptım diye sürekli başka şeyleri kontrol ettim durdum.
Normalde "-h" ya da "--help" seçeneği varsayılan olarak mevcut olan, tanımlanan yardım kısmını geri döndürmek için olan parametreler. --help'in "usage" kısmını döndürdüğü biliyordum, ancak "-H"ı "-h" niyetine kullandığıma dikkat etmemişim. Akşam analiz ödevini yaptıktan sonra gece eklenti yazmaya bakayım derken uzunca bir süre "-h" dediğim için "usage"i döndürdü. Sonra optparse nasıl belgesine tekrar bakayım derken -h'ın --help ile aynı şeyi yaptığını öğrenince bir an kendimi camdan atmak istedim :)