Bu sene Stallman Türkiye'ye geldi. İstanbul'da iki sunum yaptı ve Bilmök'te bir sunum daha yapacak. Etkinlik hakkında bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Ben Sabancı Üniversitesi'nde yapılan Telif Hakları konuşmasına katıldım. İlk defa bu kadar büyük bir insanın yaptığı konuşmaya katıldım, çok mutluyum. İstanbul Avrupa tarafında oturmam ve etkinliğin Tuzla'da olması nedeniyle 09:30da yola çıktım ama olsun :). Sabah Kadıköy'de Gülçin ile buluşup servisle etkinliğe gittim. Bu kadar zaman sadece sosyal ağlardan konuşma fırsatı bulduğum insanlarla yüz yüze görüşmek de heyecanlı oluyor.
Etkinliğe muhtemelen kapılar kırılır, ortalık yıkılır düşüncesi ve Necdet hocayla (ve ekibiyle) daha fazla vakit geçirmek için bir saat erken gittim. Necdet hocayı ve arkadaşlarımı görme kısmı tamamdı ancak böyle bir etkinlikte dolup taşıp oturmaya yer olmaması gibi bir durum beklerdim, olmadı. Salon doluydu ancak yine de beklediğim hararet yoktu.
Stallman konuşurken "bu konuda en mantıklı böyle düşünebilirdi" düşüncesi aklımda oluştu. Aslında Necdet hoca da bize okulda yıllardan beri Stallman'ın felsefesinden, görüşlerinden bahsediyor. Stallman konuşurken "Necdet hoca da bize bunlardan bahsetmişti" şeklinde hatırladım. Stallman'ın bize bahsettiği noktalar:
- Özgürlük nedir? Özgürlük yazılım açısından nedir?
- Özgürlük kod içeriği şöyle olmalıdır, böyle güvenli olmalıdır, gibi şeyleri göz önüne almaz, kullanıcının onu değiştirebilmesi, dağıtabilmesi anlamına gelir
- Özgür olmayan yazılımlar oluşturulmamalıdır
- İnsanların sahip olduğu yazılımları paylaşma hakları ellerinden alınmamalıdır
- Eğer bir sistem içerisinde özgür olmayan başka yazılımlar da varsa o sistem özgürlüğünü kaybeder
Bunun dışında tersine mühendislik hakkında da güzel şeyler söyledi. Üniversitelerde ders olarak verilmesi gerektiğinden bahsetti. Bir de Torvalds hakkında da .. :(. Bu ara Linux Vakfı'nda staj yaptığımdan yine de öyle demesek mi şirinliğinde dinledim :). Torvalds'ın Gnu projesini de kullanarak bir çekirdek oluşturduğunu ve Gnu içerisinde bir boşluk oluşup Linux'un geliştirildiğinden bahsetti.
Etkinlik başlarında Gnu is not unix şakası oldukça döndü. Bu cümleyi ilk okuduğum zamanı dün gibi hatırlıyorum. 2. sınıftayken Gnu ne acaba diyip What is gnu yazdığımda gördüğüm ilk cevap Gnu is not unix olmuştu. O zamanlar çok yeni olduğumdan "hmmm .. Pek anlamadım, bir daha okuyalım, Gnu is not unix .. hmm ..". O halim de pek şirindi ;).
Etkinliğin sonlarına doğru Gnu peluş oyuncak açık artırmaya sunuldu ve sahibi elbette ki Necdet hoca oldu. Aslında yedi kişi bir Gnu'ya girsek de olabilirdi ama .. :).
Açık artırmadan sonra dinleyicilerin sorularına yer verildi ve soranların bir kısmı Stallman'ın aslında iddia etmediği şeyleri sanki Stallman öyle düşünüyormuş gibi sordu. Düşünceler hakkında böyle düşünmek de yanlış olmaz mı, ya da şöyle düşünebilir mi şeklinde sorulmasını anlarım ama salonda ben haklıyım şeklinde yapılan konuşmalar vardı. Stallman'ın buna verdiği cevap beni dinlemeye gelenler bana katılmayabilir ne yapabilirim oldu :).
Etkinlik çıkışında Necdet hoca ve öğrenci/mezun grup birlikte vakit geçirdik. Dün Kaan'ın da söylediği gibi ben biraz neşe saçmış olsam da çok güzel bir gündü. Aşağıda etkinlikten fotoğraflar, Stallman ile topluca fotoğraf çektirdik :)