14 Temmuz 2014 Pazartesi

Android Cihazlarda Rom Değiştirmek

Androidli telefonlarda yüklü olarak gelen rom dışında istediğimiz başka romları kurmak da mümkün. En bilinen romlar ise cynmod, miyui, aokp, paranoid android. Rom chip üzerindeki kalıcı yazılımları oluşturur. Romu değiştirerek cihazın içeriğini baştan sonra değiştirmiş olabiliriz. Bu değişim işlemci ve bellek kullanımı, kısayolları, ekran kilidi gibi birçok özelliği değiştirebilir. Telefondan aldığımız verimi artırabilir azaltabilir.

Ben şimdiye kadar cynmod'u denedim. Cihazınıza uygun cynmod romlarını buradan bulabilirsiniz. Uygun .zip dosyasını indirdikten sonra telefona sdcard içerisine kopyalamalıyız. adb reboot recovery diyerek telefonu recovery modda açıp zip dosyası kurmayı seçerek .zip'in konumunu da belirtmeliyiz. Cynmod'u kurduktan sonra Google Play Store sistemden kalkıyor. Play Store'u kurmak için gapps paketini indirmeliyiz. Gapps paketini de telefona kopyalayıp yine recovery moddan açarak kurulumu gerçekleştirmeliyiz.

Cihazın kendi sahipleri dışında bir firmanın yayınladığı romlara custom rom deniliyor. Cihaza kurulabilecek resmi (offical) romlara ise stock rom deniliyor. Custom rom kurduktan sonra stock romu indirerek tekrar cihazı ilk günkü haline çevirebiliriz.

Genelde stock romların içerisinde bir kurulum betiği oluyor. Nexus cihazlar için stock romlara buradan ulaşabilirsiniz. Nexus-5 için hammerhead .tgz dosyası içerisinde flash-all.sh dosyası var. İndridiğimiz .tgz dosyasını bilgisayarda açmalıyız. Cihazı ise adb reboot bootloader şeklinde fastboot modundan açarak bu dosyayı bilgisayardan çalıştırıp kurulumu gerçekleştirebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder