19 Mayıs 2014 Pazartesi

Linux Kernel Geliştiriciliği İçin Bir Fırsat Daha! - Eudyptula-Challenge

Bir süredir Linux Kernel'a nasıl devam edebilirim diye düşünüyordum. Opw'ye katıldığım zamanlar Coccinelle, Sparse ve checkpatch.pl ile yama gönderdim. Bunun dışında smatch var ama smatch ile test yaparak aldığımız hataları çözmek biraz kafa karıştırıcı. Belki bir süre bir şeyler okumuş olmayı gerektiriyor.

Linux Kernel ile ilgili temel kavramlar var. Rcu'lar, birkaç fonksiyon, birkaç makro bunların hepsini okuyup yama göndermeye devam etmeliyim diye düşünmüştüm. Çekirdekle ilgili şeyleri okuduğumuzda hemen anlamak zor aslında oldukça zor gibi. Hatta insanlar bloglarında "artık çekirdek kodlarını anlayabiliyorum!" şeklinde yazılar paylaşıyorlar :) Bu şekilde ne yapsam diye düşünürken geçtiğimiz ay burada eudyptula-challenge sürecini gördüm.

Bu sürece başlamak için "little at eudyptula-challenge.orgadresine e-posta gönderip katılmak istediğimizi belirtmek yeterli. Peki bu süreç nasıl işliyor? E-posta yoluyla uzaktan bir çalışma gerçekleştiriliyor. Tüm e-postalarımızı otomatikleştirilmiş betikler cevaplıyor. Geliştiriciler ile etkileşim içinde bir çalışma değil. Eğer betiğe parse edemeyeceği ya da nasıl çalışıyorsa uygun bir cevap döndüremeyeceği bir soru ya da yapmamızı istediği dışında bir cevap atarsak bu betik e-postamızı geliştiricilere yönlendiriyor. Geliştiriciler ise birkaç gün içinde cevaplıyorlar ancak mümkün olduğunca geliştiricileri bu süreçle uğraşmak zorunda bırakmadan cevaplar göndermeliyiz.

Bu süreç 20 tane görevden oluşuyor. Temel "Hello World" driverından karmaşık driverlar yazmaya kadar ilerliyor. Gönderdiğimiz cevapları html, base64 gibi formatlarda göndermemeliyiz, çünkü betik parse edemiyor. Bir de genelde dosya eki şeklinde göndermemiz gerekiyor. Tarayıcıdan gmail'den göndermek problem oluşturur diye mutt kullanarak cevap atıyorum.

Bense henüz 5. görevdeyim :) Betik biraz yavaş cevap atıyor, şu an bu sürece 4000+ başvuran var. Bir saat içerisinde cevap attığım göreve bir hafta sonra "Bu görevi geçtiniz." e-postası aldım. Bu yüzden süreç biraz yavaş ilerliyor. Bir de bu süreçte yaptıklarımızı github, blog gibi bir yerlerde yazmamalıyız. Çünkü diğer başvuranlar "kopyala-yapıştır" yapmasınlar diye betik bize en başta belirtiyor ve bize bir id veriyor, cevapları bu id ile gönderiyoruz. Çekirdek için çok fazla yazılmış belge var, 3.10 sürümünde Documentation dizini çekirdek deposunun %4'ünü oluşturuyordu. Bu kadar belge arasından kaybolmadan çalışabilmek biraz zor. Belki bunu görebilmek için bir yerlere yazmayın diyorlar.

Aslında bu muhteşem bir fırsat. Tüm görevleri tamamlayamasak bile bir sürü şey öğrenmiş oluruz. İlk dört süreç aşırı temel. 5. süreçte usb driverları ile ilgili işler yapmak gerekiyor. Sonrasını henüz görmedim :).

Çekirdek geliştiricileri de kendini bu işe verebilecek yeni insanlar arıyorlar. Gerçekten çok büyük bir emek gerektiriyor. Ben meslek olarak değil ama sevdiğim ve kendimi geliştirmek için bir fırsat olarak gördüğüm için başvurdum.

Bu süreçte bir süre kısıtlaması ve acele yok. İstediğiniz zaman görevi tamamlayıp cevabı betiğe gönderebilirsiniz. Ortada bir challenge da yok. Sadece görevleri tamamladıkça cevap atmak ve yeni görevi beklemek yeterli.

Eudyptula-challenge'ın resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. İyi günler ben başvuru sürecini tamamlayamadım. Nereden ve nasıl başvuruyoruz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "little at eudyptula-challenge.org" adresine katılmak istediğini belirten bir mail atman yeterli.

      Sil