28 Kasım 2015 Cumartesi

CV Hazırlama Üzerine Tavsiyeler

Geçtiğimiz günlerde WomENcourage Konferansı'na katılmıştım. Etkinlikteki kariyer fuarında İntel'in standına uğradım. Standdaki çalışanlarla tanışıp, hangi alanlarda çalıştığım hakkında konuşma fırsatı buldum. Standa şu anki açık pozisyonlarından bir kısmının çıktısını alıp, gruplara ayırarak koyduklarını gördüm.

Standda Bev ile iletişime geçtim. Etkinlik akşamı güncel cv'mi ona gönderdim. Bunun üzerine bir Skype görüşmesi ayarladık. Bana sıkı çalışmışsın ama proje detaylarını (amacı, önemi, yararı vs.) yazmamışsın dedi. Bu yüzden cv'min insan kaynaklarında çalışan birine açık olmadığı belirtti.

Bunun üzerine Google Doc belgesi açarak orada cv'mi baştan yazmaya başladık. Açıkçası kendimi tanıtırken etkili cümleler yazmak konusunda pek yetenekli değilim ve bu zamana kadar bunun çok da önemli olmadığını düşünüyordum (hala bir miktar öyle düşünüyorum :p). Bev de bunu fark ettiği için bana çok yardımcı oldu.

Bev'e ilk gönderdiğim cv'yi buradan inceleyebilirsiniz. Birlikte hazırladığımız cv ise burada. Özellikle yurtdışında bir yere başvuruyorsak şu anki konumumuzu belirtmeliyiz. Eski cv'me ek olarak: Profile, Key Skills and Experiences, Project History alanlarını ekledik ve Professional Experiences kısmına açıklamalar yazdık.

Profile kısmında; kendimi kısaca tanıtıp, ilgi alanlarımı belirttim. Key Skills and Experinences kısmında çalıştığım alanları alt başlıklara ayırıp, hangi görevleri üstlendiğimi yazdım. Project History kısmında ise sahip olduğum deneyimleri nasıl kazandığımı yazdım. Şimdi şurada çalışıyorum, daha önce şuralarda çalıştım şeklinde. Bev'in Red Hat'te çalışan bir arkadaşı var. Söylediğine göre o arkadaşı cv hazırlama konusunda çok iyiymiş. Bana yardım etmek için arkadaşıyla iletişime geçeceğini söyledi. Bir süredir arkadaşından gelecek cevabı bekledim (hala bekliyorum) :). Bir aya yakın bir zaman geçince bu yazıyı artık yayınlamam gerektiğini düşündüm. Zaten Bev de cv'min bu halinin eskisine göre çok daha iyi olduğunu söyledi.

Cv'de sen bu cümleleri nasıl hazırladın diye soracak olursak, Bev bir şey yazamadığımı görünce İntel'in iş ilanlarına (ya da başka bir firma) bakarak, kendinde oradaki gibi ilgi çeken cümleler kurabilirsin dedi, zaten yazmama Bev de yardım etti. Yani başvuracağımız şirketin tanımlarına bakıp oraya çok uygunmuşuz gibi cümleler kuruyoruz :p

Cv'de olması gereken diğer şeyler; telefon numarası, kullanmıyorsak bile bir github hesabı linki (mülakata almak için github hesabı olmasına bakan firmalar var), yaptığımız sunumlar varsa onları da eklemeliyiz.

Günlük tutuyor olmak iyi bir cv için gerçekten önemli. Günlükte teknik konularda yazmak, kişinin nasıl öğrendiği, nasıl çalıştığı, hangi yolu izlediği, sonuca nasıl vardığı hakkında karşı tarafa bilgi veriyor.

Bev bana WomENcourage gibi katıldığın başka önemli etkinlik var mı diye sordu, varsa onları da eklememi söyledi.

Eğer hakkında bir miktar bilgimiz olan ama çok uzun süre çalışmadığımız konular varsa "I am familiar with .." şeklinde yazmak gerçekten çok mantıklı :). Geçtiğimiz yıl bir yerde denk gelip görmüştüm.

Yukarıda linkini verdiğim eski cv'yi Rik'le birlikte, Red Hat başvurusu zamanında hazırlamıştım. Bu zamana kadar ne zaman cv hazırlamam gerekse hep gel cv'ni birlikte hazırlayalım diyen birileri oldu. Bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Bev'le birlikte ilk kez bir İK çalışanıyla cv hazırlamış oldum.

Bev'in arkadaşından da tavsiyeler alırsak bu yazıyı güncelleyeceğim. diff'ini alıp paylaşırım :)

6 yorum:

  1. Güzel ve yararlı bir yazı olmuş. Kıscası işverenler sadece neye sahip olduğumuza değil. Neye sahip olduğumuzu nasıl anlattığımıza da bakıyorlarmış. Bu arada linkedin etkisi efsane miymiş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Linkedin üzerine hiçbir şey söylemedi. Ben de genelde linkedin hesabımı eklemiyorum. Linkedin hesabım çok geride kalmıyor ama tam anlamıyla sürekli güncel değil, o nedenle.

      Sil
  2. Vay be! Ebru, cok guzel yazilar yaziyorsun. Buyuk bir ilgi ile seni takip ediyorum. Hemde yillardir. İlk defa yorum yaziyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ebru hocam, bir IT işe alım yöneticisi olarak tavsiyem mutlaka gönüllülüğünü de cv'nde göstermen. Biz teknik insanlardan sadece bilgisayar başında iş yapıyor olmalarını değil aynı zamanda gönüllü olarak da farklı dallarda faaliyet göstermelerini bekliyoruz. Zaten sana vereceğimiz iş teknik bir iş olacak ve cv'nde bahsettiğin programlama dillerini kullanacak, Linux sistemler üzerinde fazlası ile çalışacaksın. Hatta mesai yapacak ve belki de zorlanacaksın. Peki "yeter, artık yoruldum hatta bıktım. Yarın bu mesleği bırakıyor yönetmen olmak için çalışıyorum" demeyeceğini nasıl anlarız? Bu durumda cv'ne ekleyeceğin bilgisayardan bağımsız hobisel faaliyetlerin, örneğin gezi notların, bilardo sporuna olan profosyonel seviyede ilgin veya free zamanlarda kitap yazyor olman gibi şeyler de eklemelisin. Senin boş vaktinde neler yaptığını merak edebiliriz, o yaptığın işleri ne kadar süre devam etirmiş olduğun ve bu süreç içinde profosyonelleşmiş olmana da dikkat ederiz. Bu nedenle hobiler de eklemelisin. Facebook Dublin ofisinde sana göre yapabilecek pek çok iş var, Facebook Career sayfasına göz atmanı öneririm. Bir de cv'nde title yok, yani seni pek çok konumda çalıştırabiliriz ama sen hangi title'a sahip olmak istiyorsun? Mutlaka isminin hemen altına ne olduğunu eklemelisin. "Linux Kernel Developer" ya da "Linux Systems Administrator" gibi bir title seni ne olarak görmemiz gerektiği hakkında kolaylık sağlar ve senin hangi işi yaparken mutlu olabileceğini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gönüllü olarak çalışılan işleri eklemek çok önemli gerçekten, bloga yazmayı atlamışım. Benim henüz olmadığındandır.

      Boş zamanlarımda neler yaptığımdan konuşmak istiyorsak yüzyüze mülakat bunun için iyi olabilir gibi. Bu zamana kadar görüştüğüm hiçbir yer böyle bir şey sormadı gerçi. Kimin yarın ne olacağını bilemediğimiz gibi, yarın mesleği bırakıyorum demeyeceğimi de karşı taraf pek anlayamaz bence.

      Haklısın, normalde cv'de kesin bir title da belirtmek gerekiyor. Ben yeni mezun sayıldığım için henüz olmadığından yazmadım.

      Sil