15 Nisan 2013 Pazartesi

İlişkisel Olmayan Veri Tabanı: NoSQL

NoSql Facebook, Twitter, LinkedIn, Google gibi bir çok şirket tarafından kullanılır. NoSql ilişkisel veri tabanı olmamakla birlikte ona rakip de değildir. İlişkisel veri tabanına alternatif olarak ortaya çıkmıştır. 

Düşündüğümüzde internet ortamında gün geçtikçe saklanan veri miktarı artmakta ve verilerin işlenmesi de zorlaşmaktadır. Artan veri miktarıyla birlikte verilerin birbirleriyle olan bağlantısı artıp karmaşıklaşmıştır. NoSql ile bu verileri işlemek kolaylaşmıştır. 

Google, Twitter gibi büyük şirketlerin NoSql'i kullanma sebepleri arasında tuttukları verinin çok büyük olması yanında aynı veri bloğuna sürekli başka bilgiler eklenip güncellenmesidir. NoSql ile veri güncelleme işlemleri daha hızlı yapılır. Çünkü ilişkisel veri tabanındaki gibi bir tablodaki tüm verilerin sütun sayısı aynı olmak zorunda değildir. Verilerin tutulma şekli Sql'den daha basittir.

NoSql çeşitlerini veri tutma biçimlerine göre 4 temel kategoride inceleyebiliriz:

Anahtar-Değer Şeklinde Depolama Yapanlar: Bu sistemlerde anahtara karşılık gelen değerler tutulur. Bu şekilde veri depolanmasında genelde önbellekleme işlemleri çok büyük performans harcar. Örnek olarak Amazon tarafından oluşturulmuş olan Dynomo.

Sütunlar Şeklinde Tutulanlar: Bu yapı genelde bir çok farklı makine üzerine dağıtılmış oldukça büyük veriler için kullanılır. Örnek olarak Google tarafından üretilip kullanılan Big Table.

Döküman Tabanlı Depolama Yapanlar: Veriler döküman şeklinde tutulur. Bu dökümanlar ise json biçminde saklanır. MongoDB, CouchDB gibi.

Graf Tabanlılar: Düğümlerden oluşur. Düğümler arasındaki ilişki saklanır.

3 yorum:

  1. NoSQL hakkında araştırma yaparken sayfanızla karşılaştım.Kısa ve öz anlatımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil