10 Aralık 2012 Pazartesi

Git Kullanarak Yama Dosyası Hazırlama

Yama  dosyalarını elimizdeki bir dosyanın orjinal hali ile bizim değiştirdiğmiz hali arasındaki farkları kolayca görmek istiyorsak oluştururuz. Peki bunu neden isteriz? Örneğin herhangi bir kodda değişiklik yaparak üzerine yeni özellikler eklediysek kodun orjinal halini yazan kişiye orjinal dosya ve yeni dosya arasındaki farkları göstermede kolaylık sağlar.

Bu işi bir de git format-patch kullanarak da yapabiliriz. Bu, yaptığımız eklemeler arasındaki farkları görmeyi daha da kolaylaştırır. Nasıl oluyor derseniz şu şekilde; örneğin bir kaynak kodu git deposundan aldığımızı düşünelim. Üzerinde bir çok kez değişiklikler yapıyoruz. Yaptığımız değişikliği commit ettikten sonra yama dosyalarını oluşturmak için git format-patch'i kullanırsak kendisi değiştirilmiş dosyaları bulur ve bir önceki committeki haliyle arasındaki farkları gösteren bir yama dosyası oluşturur. Eğer bunun için diff aracını kullanırsak dosyanın orjinal halini başka bir yere almak gibi bir kaç işlem daha gerekecekti. Bu işlemi örneklendirelim, uygulamamızın üzerinde değişiklik yaptıktan sonra aşağıdaki komutları verelim:
git commit -m"Test1"
git format-patch -1
Burada önce commit ettik, sonra yama 1 numaralı olması gerektiğini de belirterek yama dosyası oluşturduk. Oluşan dosya ismi şuna benzer olmalı "0001-Test1.patch" buradaki 0001 bizim -1 olarak yazdığımız kısımı belirtir. Yama dosyasının adını Test1 vermesi ise commit mesajımızla benzer bir dosya ismi olacağı için. Yama dosyasını açıp bakarsak içerisinde "+" simgeleri eklenen satırları, "-" simgeleri ise çıkarılan satırları belirtir. Ben de git format-patch'i daha çok beğendiğimden öğrendikten sonra onu kullanmaya başladım. Şimdilik söyleyeceklerim  bu kadar görüşmek üzere :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder