13 Mayıs 2013 Pazartesi

Nagios Couchbase Eklentisinin Canlı Demosu Hazır

Bu dönem Kaan ile birlikte üzerinde çalıştığım Yakından Eğitim projesi olan Nagios Couchbase eklentisinin bu hafta büyük bir kısmını tamamladık, ve demosunu hazırladık. Uygulamanın çalışır halini web arayüzünden "testuser" kullanıcı adı ve "password"  parolası ile "http://54.234.80.73/nagios3/"  linkinden görebilirsiniz. Kullanıcı adı ve parolamızla sisteme girdikten sonra şöyle bir arayüzle karşılacağız:


Sol köşede "Current Status" kısmındaki "Services" bölümüne tıkladıktan sonra nagios kullanarak izlediğimiz servisleri görebiliriz.

Burada sistemin kendi üzerindeki kullanıcı sayısı, http servisi, ssh gibi çalışan süreçleri dışında benim CouchBase'den bilgi çekerek izlemimizi sağladığım özellikler de var. CouchBase, nagios ile aynı makine üzerine kurulu olduğundan localhost tanımlamasıyla nagios üzerinden izleme yaptım. Buradaki Couchbase'den aldığımız bilgilerin açıklaması ise şu şekilde:

CouchBase CAS: CAS aslında "check and set methods" kısaltması olarak kullanılıyor. Bu methodlarla var olan bilgiyi güncelleyebiliyoruz. 
CouchBase Create per second: Saniye başına disk üzerinde oluşturulan yeni verilerdir.
CouchBase Delete per second: Saniye başına disk üzerinde silinen verilerdir.
CouchBase Disk read: Belirtilen bucket için disk üzerinde yapılan okuma işlemleridir.
CouchBase Disk write queue: Belirtilen bir bucket üzerinde yazılmayı bekleyen kuyruktaki veriler.
CouchBase Memory usage: Kullanılmış olan bellek miktarı.
CouchBase Operation per second: Disk üzerinde saniye başına yapılan işlem sayısı.
CouchBase Disk update per second: Saniye başına disk üzerinde güncellenen veri miktarı.
CouchBase Disk set per second: Saniye başına disk üzerinde yapılan yazma işlemleri.

Nagios CouchBase Plugin diğer yaptığım projeler gibi bir özgür yazılım projesi ve GPL ile lisansladık. Uygulamanın kaynak koduna buradan bakabilir ve alıp kullanabilirsiniz. Gördüğünüz hataları, eksikleri, tavsiyelerinizi almaktan da oldukça memmun oluruz.

Bir kaç hafta içerisinde de CouchBase'den çekilmesi gereken diğer bilgilerle birlikte, daha fazla test etme, kod iyileştirme gibi kısımlarıda yaptıktan sonra projeyi bitirmiş olacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder