23 Aralık 2013 Pazartesi

LPI 102 Sınavı

Bu yılın başlarında Lpi 101 sınavına girip geçmiştim. Dün Lpi 102 sınavına girdik. Bence sınav hiç kolay değildi :) Aslında kolay olmadığını düşünmemde geçen yıla göre az çalışmış olmamın da etkisi var. Geçen yıl bölümden sınava katılan arkadaşlarımla bir sınıfta toplanıp, konulara hepimiz hazırlanıp sonra her hafta bir kişinin o konuyu bize sunmasıyla ilerlemişti. Necdet hoca konuyu anlattığımız sınıfta olup, onun da ek bir şeyler anlatmasıyla konular ilerliyordu. Lpi 102'de böyle yapamadık malesef. Topluca çalışmadık, bireysel hazırlandık. Biz 102 sınavına girerken, 101'e girmemiş olan arkadaşlardan da 101 sınavına katılanlar oldu. Sınava hazırlanma sürecinde en çok X yapılandırmasından ve yönetimsel görevler konusundan (kullanıcı ekleme, silme, grupları yönetme) çok sıkıldım :) Bu yüzden ilk ağ yapılandırması konusundan çalışmaya başladım.

Geçen yıl örnek soru çözmeye çok vakit bulamamıştım. Aslında örnek soru derken Lpi sınav sorularını,sınava girdikten sonra herhangi bir yerde paylaşmak ve çoğaltmak yasak. Ama Lpi konularını içeren sorular hazırlanmış o soruları çözdüm. Çünkü çok fazla komut oluyor ve parametreleri akılda tutmak örnek soruyla daha rahat olabiliyor. Ya da eğer bir komutun tam ne işe yaradığını anlamadıysak soruda görmemiz yardımcı olabiliyor. Bunun için aşağıda linkini verdiğim sitelere baktım. Aslında bu siteleri Tuğçe önerdi, Tuğçe sınıf arkadaşım. Bir de son gece buraya baktım, buradaki bazı sorular kolay ama bazıları gerçekten zor :) Bir de konu dağılımındaki ağırlıklar nasıl diye merak edenler için burası var.

[1] http://www.penguintutor.com/quiz/
[2] http://www.gocertify.com/quizzes/linux-practice-questions/linux-lpi102-lx0102-quiz.html

Bu yıl sınava daha az hazırlanma fırsatı bulmamla birlikte geçersem Lpi 201'e daha fazla çalışacağımı düşünüyorum.

Aslında sertifika almak her şey değil tabi, neticede insan 3 ay sonra bile sınava çalıştığı zamanki kadar ayrıntılı hatırlayamaz her şeyi. Ancak Linux üzerinde çalışırken nelerin daha fazla yapılabildiğini bilmek (ne gibi araçların olduğunu anımsamak) proje geliştirmeyi kolaylaştırır. Eğer sadece neler yapılabiliyor Linux'ta diye açıp bir kitaba baksam muhtemelen baktıktan sonra hatırlayacaklarım bir sınava hazırlandıktan sonra hatırlayacaklarımdan oldukça az olacak. Linux'a olan bakış açımı geliştirdiğini düşündüğümden Lpi konularına çalışmayı seviyorum.

2 yorum:

  1. Merhaba;

    Sınava nerde girdiğinizi paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz ÇOMÜ'de girdik sınava. İsmail Yenigül yapmıştı sınavlardan birini, Türkiye'de LPI sınavının dağıtımı o yapıyordu diye hatırlıyorum. Ona danışırsan yardımcı olabilir :)

      Sil