7 Kasım 2013 Perşembe

Çekirdeğe Katkı Sürecinde Git Kullanımı

Git uzaktan birlikte çalışmak için oldukça yetenekli bir araç. Bu dönem Linux Kernel'a katkı verirken git'in daha fazla özelliğini kullanmam gerekti. Çünkü çok fazla kişinin sürekli aynı dosyalar üzerinde değişiklik yapıyor olması durumunda daha gelişmiş bir biçimde sürüm takip sistemi kullanmak gerekiyor.

git-send-mail

Tarayıcı üzerinden yamayı mail gövdesine kopyaladığımızda girintilerde kaymalar, satırlarda kaymalar meydana gelebilir. Bunun için yama dosyasını e-postada ek olarak göndermeliyiz, ya da git-send-mail ile göndermeliyiz. git-send-mail için temel bir kaç ayar gerekli, bu ayarları her seferinde yeniden girmemek için yapılandırma dosyasına yazabiliriz. Ev dizinimizdeki .gitconfig dosyası için gerekli olan ayarları ben buradan örnek alarak ayarlamıştım


git-rebase

Yerelimdeki Linux Kernel deposuyla uzaktaki depoyu senkron tutmam gerekti. Opw Kernel sayfasında bahsedildiği gibi depomda değişiklikler yaptım. Bunun için öncelikle "git remote add" diyerek "staging" adı altında depoyu izlediğim depolar arasına ekledim. Bu şekilde depo ekleyip, deponun istediğimiz dallarını çekebiliriz. Daha sonra "git rebase staging/staging-next" ile rebase işlemini tamamlamış oluyoruz.

Aslında burada aklıma takılan "merge" kullanarak da bir çok şeyi halledemez miyiz, olmuştu. Ancak merge kullandığımızda aynı depo üzerinde çalışan herkesin, her şeyi kusursuz yapmış olmasını beklemek gerekir. Eğer küçük bir ekiple çalışıyorsak "merge" yeterli oluyor. 

git-rebase ile aynı zamanda commit tarihimizi değiştirebiliriz, eskiden yaptığımız bir committeki değişiklikleri düzenleyebiliriz. Bunun için "git rebase --interacative commit_id" diyoruz. Bu şekilde rebase etme sürecini başlatabiliriz.

Eğer son yaptığımız committe bir değişiklik yapacaksak "git commit --amend" olarak kullanabiliriz, ancak son committen daha eski commitler üzerinde oynamak için "git rebase --interactive" kullanmalıyız. Daha sonra karşımıza çıkan editörde commit mesajını değiştirmek istediğimiz commitin başındaki "pick" ifadesini "edit" olarak değiştirmeliyiz. Daha sonra "git commit --amend" kullanıp, commit mesajını değiştirmeye başlayabiliriz. Son olarak "git rebase --continue" ile commit mesajı değiştirme sürecini bitirmiş oluruz.

Üzerinde oynadığım büyük bir dosyada 9 tane commit yapmıştım ve bu commitlerde yaptığım değişikliklerin arasından 4-5 tanesini düzeltmem gerekti. Son değişikliklerde öncekilere bağlı olduğundan, dosyanın son hali üzerinden tekrar düzeltip göndersem, dosyanın depodaki orjinali bu değil diye geliştiriciler kabul etmiyorlar. Bu durumda eğer 5. commit değişmeliyse, dosyanın 5. committeki hali üzerinden düzeltmek gerekli. Ya da tüm yama serisini baştan hazırlamalıyız ki, bu zorlaştıran bir iş.

Bu yüzden git rebase'i kullanıp, edit şeklinde committi seçiyoruz. Daha sonra değişiklikleri yapıp "git add üzerinde_çalıştığımız_dosya" ve "git rebase --continue" şeklinde bu işlemi bitirebiliriz. "--continue" parametresini rebase ile yapacağımız değişiklikler bittikten sonra kullanmalıyız.

edit, dışında bir de "squash" ile yaptığımız commitleri birleştirebiliriz. Eğer altı kere değişiklik yapıp bunları hepsini ayrı ayrı commitlediysek format-patch ile oluşturacağımız yamalarda altı parçadan oluşacak. Eğer bunların hepsini tek bir commit mesajı altında birleştirmek istiyorsak "pick" yerine "squash" yazarak bir kaç commit mesajını bir mesajda birleştirmeyi sağlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder