Gnome'un düzenlemiş olduğu Outreach for Women etkinliğine başvuru süreci 11 Kasım'da bitiyor. Ben bu süreçte Linux Kernel için hazırlandım. Geçen yıl Gnome'un kendi araçlarına başvuruyordum ama sürekli bir şeyler derlemek, kütüphane sürümlerini uyuşturmaya çalışmak bir miktar sıkıcı olabiliyor. Bunun için jhbuild ya da Fedora'nın bir sonraki, henüz çıkmamış sürümünü kullanmak tavsiye ediliyor :) Çünkü katkı vereceğimiz Gnome aracının depodaki son hali üzerine değişiklik yapmalıyız. Çekirdek üzerinde çalışmanın nasıl olduğunu bilmediğimden bu sefer çekirdeğe başvurmaya karar verdim.
Opw Kernel sayfasında tüm yapılması gerekenler, okumak için önerilen bir kaç kitap var. Öncelikle örnek olarak ethernet kodu içine printk("..") ile bir şeyler yazdırıp, çıktısını dmesg logunda görmek var. Burada Greg Kroah-Hartman ilk yamanın nasıl yapılacağından bahsetmiş. Temel olarak yama göndermeye kernel.org'dan aldığımız çekirdek kodları dizini içerisindeki drivers/staging'den başlayabiliriz. Buradaki kodların yazılış biçimini düzeltmeyle işe başlayabiliriz. Greg'de linkini verdiğim sunumunda bundan bahsetmiş. Çok temel kodlama biçimi düzeltmeleri yapabileceğimiz gibi, daha karma düzeltmeler de yapabiliriz. Bir de yama gönderirken e-posta konu satırına uyarı çıktısının tam halini yazmamız gerekiyor. Kendimiz uyarıyı yorumlayıp "bu yama bunu düzeltiyor" şeklinde yazdıklarımız genelde kabul edilmeyebiliyor. Bu yüzden tekrar göndermemiz gerekiyor.
Opw Kernel'a başvurmak için bu temel yamalardan göndermek yeterli. Hatta bu yılki Opw projelerinden birisi de kodlama biçimi düzeltme ve Todo dosyalarındaki eksikleri kapatma. Todo dosyalarındaki eksikleri kapatmak biraz daha alt seviye, aslında baya bir alt seviye :). Çünkü yapılması istenenler de o kadar açık belirtilmemiş dosyada. Ben de çekirdek uyarı mesajlarını analiz etme ve iyileştirme projesine başvurdum.
Başlangıç olarak Linux Kernel'a kodlama biçimi düzeltme dışında Sparse ve Coccinelle araçlarını kullanarak katkı verebiliriz. Bu araçlarla drivers/staging altındaki kodları derlediğimizde aldığımız uyarı mesajlarına göre düzeltmeler yapabiliriz. Bir de kodlar içerisinde yer alan Fixme etiketlerinden yararlanarak katkı vermek de yapabileceğimiz seçeneklerden birisi. Katkı verirken zorlanabileceğimiz yanlardan birisi, Linux Kernel ekibi kodlama biçimine oldukça önem veriyor. Bu yüzden aynı yamayı defalarca göndermek gerekebiliyor. Hatta kodlama biçimini test etmek için yazdıkları bir Perl betiği var. Zaten kodlama biçimi düzeltme yamalarını gönderebilmek için bu betiği kullanmalıyız.
Sparse aracı ile fonksiyon tiplerinin ya da değişken tiplerinin doğruluğu, gereksiz fonksiyonları kaldırma, tip dönüşüm işlemlerinin doğruluğu gibi uyarıları analiz edebiliriz. Bu düzeltmeleri yapmak için koddaki fonksiyonları okuyup, çağırılma sıralarını kontrol etmek, kzallac, kmalloc, volatile gibi tiplere, tip dönüşümlerine bakmak gerekli. Çeşitli tiplerin ne olduğunu öğrenmek için burayı okumak faydalı olabilir.
Coccinelle aracını ise ben henüz kullanmadım. Ancak önümüzdeki günlerde onu da denemeyi düşünüyorum. Bir de daha karmaşık hataları çözebilmek için bir kitap bulup okumayı düşünüyorum.
Opw ekibi projede çalışmak için kişi seçerken genelde öğrenci olmamasını tercih ediyor :( . Okul dönemi içerisinde olan bir öğrenci seçmektense herhangi bir işte çalışmayan birisini seçmenin daha verimli olacağı düşüncesindeler. Bu yüzden öğrencilerin Opw yaz dönemine başvurunca seçilme ihtimali daha yüksek. Çünkü proje sürecinde bir işin var mı sorusuna, sınav haftalarını yazmaktansa hiç işim yok yazmak, şansımızı artıran bir etken. Eğer ben de bu dönem kabul edilmezsem, yaz dönemi tekrar başvuracağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder