15 Haziran 2013 Cumartesi

3. Sınıf Biter Sonrası Staj

Bu yıl 3. sınıfı bitirip artık 4 oldum. Biraz tuhaf bir yıl oldu benim için. Hem biraz hastaydım, biraz küsmüş derken yılı sonlandırdım. İlk dönem fazlasıyla rahatsızdım midemden. Zaten zayıf bir insan olarak hepten zayıfladım :) Ama gene de boş geçirmedim tabiki yılı. Tabi Necdet hoca boş geçirmemem için dürtükleyip duruyordu o ayrı :)

Bu dönem aslında hiç istediğim gibi çalışamadım. Okul sınavlarımı çok boşladım bu yıl, aslında pek boşlamazdım sene sonunda genelde iyi sonuçlar elde ederdim. Sanırım bu yıl sınavlara sallamadan nasıl oluyor bir deniyim mi istedim ne istedim ben de bilemedim :) İlk dönem olan derslerden Java vardı ama ben Java'yı sevmiyorum. Yazımı gereksiz uzun bence. C++ daha çok seviyorum açıkçası. Bir de 2. sınıftayken okuldaki derslere çok hevesli başlardım. Ancak okuldaki hocalarda aynı tepkiyi alamadım. O yüzden artık okuldaki derslerde pek heveslenmiyorum "vay be bunu öğreneceğim" şeklinde. Zaten 3. sınıf olduğumuz için aldığımız son programlama dersi olarak Java vardı. Bundan sonraki dersler hep işletim sisteminin çalışması, programlama dilleri ve kavramları, mikro işlemciler gibi dersler. 3'ün ilk döneminde veri tabanı dersi de aldık, ben bu yıl pek çalışmadığımdan onu pek verimli geçiremedim, açıkçası buna da üzüldüm biraz. Veri tabanı iyi öğrenmek isterdim. Aslında arka planda tamamen veri tabanı tasarımına dayanan uygulamalar yazmayı sevmem, ama sevmemem boşlamamı pek gerektirmezdi. Belirli bir seviyeye kadar varlıklar arasında ilişki kurmayı ben de yapıyorum tabi. Ama daha karmaşık şeyler üzerinde çalışmadım.

Bu dönem bana sorarsanız dersler bakımından ağır değildi. Konular 2. sınıfı geçirdikten sonra daha rahat anlaşılırdı benim için. Bir de okul dışında uygulama yapınca kavraması daha basit oluyor. Ezberleyip geçmekten farklı bir hal alıyor. 2. sınıftan daha fazla okul dışında işlere bakmak için vakit vardı bence. Ancak ben zaman yönetimini pek yapamadım.

Bu yıl Linux dağıtımlarına yönelik 2. sınıfa oranla oldukça şey öğrendim. Lpi 101 sınavına çalışmıştık bir grup olarak okulda, ona giren her arkadaşımla birlilkte başarıyla sonuçlandırdık Lpi 101 sınavını. 1. dönem fazla rahatsız olduğumdan ara tatilde RManEdit'i yaptık. Ve gene ilk dönem Gnome'un Outreach for Women etkinlğine katılarak projelere katkı vermeye başladım. Aslında katkı verdiğim uygulamayı da zor şartlar altında çalıştırıp yamayı göndermiştim. Benim makinemde problem olduğundan okuldan bir makine kullanmak zorunda kalıyordum. O zamanda sabahtan akşama kadar okulda durduğumdan dışarıda yemek yemek (yiyememek) midemi daha fena getiriyordu. Ara tatilde uzun bir süre ev yemekleri yediğimden midem biraz daha düzeldi. Derken 2. dönem ortasından sonra mide ilaçları kullanmadan devam edecek kadar iyileşebildim :)

2. dönem RManEdit'in eksik yerlerinin bir kısmını tamamladım. Bir de Yakından Eğitim projesi olan Nagios Couchbase Plugin'e başvurdum. Nagios eklentisi projesini de başarı ile neticelendirebildim. Bir de gene Necdet hocanın Gnome projelerine katkı ver sıkıştırmaları nedeniyle jhbuildi kurmak ile olan yakından ilişkim bilgisayara her format attığımda yeniden başladı. Aslında bana sorarsanız projelere katkı vermek için en güzeli dağıtımların kararlı olmayan hallerini kullanmak. Gündelik ihtiyaçlar için iyi diyemem, ama katkı vermek için iyi. 2. dönem bir de Muğla'da ilk sunumumu yaptım. 4. sınıflardan Ahmet ve Serhat ile birlikte Özgür Yazılım projelerine nasıl katkı verilirden bahsetmiştik. Muğla'da yoldan, heyecandan, midem fena olursa yemek yiyemediğimden halsiz kalırım ve kötü olur diye korkmuştum aslında. Ancak öyle olmadı :)

Reflü kötü bir şey :( İlk zamanlar kötü aslında bir süre ilaç kullandıktan sonra midenizi pek zorlamazsanız çok sorun olmuyor.

Şimdi ise bu hafta çalışmam gereken bir sınavım kaldı. Sonrasında staja başlamadan önce okumam gerekli olan belgeler var. Stajımı sistem yönetimi üzerine yapacağım. Kaan ve İşbaran sistem yönetimi üzerine bir kaç şeyden bahsetti staj görüşmemde. Artık sistem yöneticilerinin sunucu bakımını tek tek elle yapmadığını, çalışan makine sayısının da sürekli değiştiğini, bunun için sistem yöneticilerinin sunucu yönetimi sağlayan betikler yazdğından bahsetti. Aslında sistem yöneticisi olmak istemiyorum ama sistem yöneticilerinin kullandıkları teknolojilere karşı merakım var :) Bu yüzden stajda bu tür şeyler öğrenmenin beni sıkacağını sanmıyorum.

Son olarak bu dönem de bittiği için artık ben de 4. sınıfım :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder