Yazdığımız uygulamaları paketlemek kullanım açısından oldukça kolaylık sağlar. Eğer yaptığımız projeyi Python kullanarak kodladıysak bir setup.py dosyası oluşturarak hem paket oluşturmak hem de paket oluşturmadan kullanmak için de bir kolaylık sağlamış oluruz. setup.py dosyasında hangi dosyanın sistemde hangi dizin altına kopyalanacağı, proje lisansı, geliştiricisi, web adresi gibi bilgileri tanımlarız. Sadece setup.py'yi kullanarak "sudo python setup.py install" diyerek sistemimize uygulamayı kurabiliriz.
Debian Paketi Hazırlamak:
Debian tabanlı sistemler için paket oluştururken öncelikle bir uygulama içerisinde "debian" dizini oluşturmalıyız. Bu dizin içerisinde mutlaka olması gereken dosyalar ise şu şekilde:
ebru@debian:~/nagios-plugin-couchbase$ ls -ll debian/
toplam 20
-rw-rw-r-- 1 ebru ebru 153 Haz 5 22:00 changelog
-rw-rw-r-- 1 ebru ebru 2 Haz 5 22:00 compat
-rw-rw-r-- 1 ebru ebru 374 Haz 5 22:00 control
-rw-rw-r-- 1 ebru ebru 660 Haz 5 22:00 copyright
-rwxrwxr-x 1 ebru ebru 175 Haz 5 22:00 rules
Bu dosyaların her birini kendimiz elle tek tek oluşturabileceğimiz gibi "debianize" distutils komutunu da kullanabiliriz. Ben ilk önce tüm dosyaları kendim oluşturuyordum ancak bu şekilde biraz zahmetli. Çünkü ürettiğimiz control, changelog dosyalarının basitte olsa kendilerine özel herkes tarafından ortak kullanılan biçimi var. Örneğin changelog dosyasında yıldızdan sonra bir boşluk bırak değişiklikleri yaz, "--" ifadesinden sonra geliştirici adını yaz gibi. Bu tanımlamaları kendim yaparken biraz buradan ve Debian'ın kendi sayfasından yararlanıyordum. Daha sonra burada paketleme işinin daha basit yöntemini gördüm.
$ python setup.py --command-packages=stdeb.command debianize
Yukarıdaki gibi setup.py'yi kullanarak debian dizinimizi ve içerisinde olması gereken dosyaları üretebiliriz. Bu dosyaları ürettikten sonra geriye kalan sadece küçük kontroller oluyor. Zaten bunun sonucunda yukarıda belirttiğim (debian dizini altında) dosyaları oluşturuyor. Eğer setup.py'yi işimizi görecek şekilde doğru bir şekilde yazmışsak her şey debian dizini altında eksiksiz geliyor. Örneğin ben setup.py içinde uygulama adını kelimeler arasında boşluk bırakarak yazdığım için deb paketi üretirken uygulama adını parse edemiyorum gibi bir hata verdi. Bu gibi durumlar oluşmazsa hatasız debian dizini altındaki dosyalarımız oluşacaktır. debian dizini altındaki dosyalarımızın içeriği nasıl diye bakacak olursak:
debian/changelog # projemizde sürümden sürüme meydana gelen değişiklileri belirttiğimiz dosya.
debian/compat # Tek satırdan oluşan, debhelper paketinin sürümünü belirtir. debhelper deb paketlerini inşa etmek için kullanılır.
debian/control # Bu dosyada projenin sürümü, bağımlılık bilgisi, geliştiricisi, lisansı, uygun olduğu mimari bilgisi bulunur.
debian/copyright # Projeyi kimin hangi lisans ile lisansladığı bilgisi yer alır.
debian/rules # deb paketini üretmek için bir debian Makefile'dır.
Daha sonra aşağıdaki gibi deb paketimizi oluşturabiliriz:
$ dpkg-buildpackage -rfakeroot -uc -us
RPM Paketi Hazırlamak:
Rpm paketlerinide Fedora tabanlı sistemler için gene setup.py yardımı ile hazırlayabiliriz. Eğer setup.py'mizde bir eksiklik yoksa sorunsuz bir şekilde spec dosyamızı oluşturabiliriz. Ben rpm paketi üretirken ilk başta hata aldığımdan önce sadece bir .spec dosyası üretmeyi denedim. .spec dosyası rpm paketi üretilirken bağımlılık, lisans, geliştirici bilgisi, hangi dosyanın nasıl kopyalanmasının gerçekleştirileceği gibi standartların bulundğu bir dosya. deb paketleri için olan debian dizinin toplanmış hali gibi düşünebiliriz. Direkt rpm paketini "python setup.py bdist_rpm" şeklinde üretebiliriz. Eğer önce benim gibi .spec üretip içeriğine bakmak istersenizde "python setup.py bdist_rpm --spec-only" şeklinde yapabilirsiniz.
Çok güzel bir anlatım, teşekkürler.
YanıtlaSil